Půběh turnaje

Časový harmonogram a podmínky soutěže jsou určené tzv. Rozpisem soutěže, který má k dispozici trenér, anebo příslušný činovník na soutěži. Organizačně se mohou jednotlivé soutěže lišit, ale většina zápasů má stejný průběh :

Registrace / Vážení

Po příchodu na místo soutěže trenér nebo zodpovědná osoba zaplatí startovné, vypíše veškeré náležitosti a rozdá startovní lístky soutěžícím. Soutěžící nastupuje ke kontrole hmotnosti s vypsaným startovním lístkem a průkazem judo v ruce. Hmotností kategorie jsou dány rozpisem turnaje, popř. Soutěžním řádem. Při vážení se sportovec postaví vysvlečený (ve spodním prádle) na váhu, odevzdá rozhodčímu startovní lístek a nadiktuje svoje jméno, případně váhovou kategorii, v které chce startovat.   Všeobecně lze říci, že vážení trvá asi 1 hodinu. Tento čas můžou závodníci využít i na redukci hmotnosti – tzv. shazování. Samozřejmě je lepší, když si každý závodník svou tělesnou hmotnost kontroluje průběžně během roku a na turnaje odjíždí s tím, že danou váhovou kategorii bez větších problémů bude mít. Optimální je jít na vážení co nejdříve, aby se do začátku soutěže mohli soutěžící najíst, zregenerovat a rozcvičit se.

Losovaní / Rozcvička

Po ukončení vážení následuje tzv. losování, které trvá 0,5 – 1 hod.. Rozhodčí rozlosují ručně, popř. PC jednotlivé váhy v daných věkových kategoriích. Tento čas, nejpozději však poslední ½ hod. před začátkem soutěže, by měli soutěžící využít na důkladné rozcvičení.

Turnaj

Každý turnaj zahajuje ředitel soutěže spolu s hlavním a ostatními rozhodčími během nástupu všech soutěžících na tatami. Soutěž probíhá na jednom, či více tatami, podle daného pořadí. Nasazení vah na tatami a vyvolání jednotlivých závodníků na následující zápas oznamuje zapisovatel sedící za stolem hlavního rozhodčího. Každé váhové kategorie zpravidla probíhají na jedné žíněnce (tatami) prakticky bez přestávky. Proto je důležité, aby se závodník nevzdaloval na delší čas od tatami, kde právě probíhá jeho váha, aby byl po výzvě na zápas připravený. Vyhodnocení probíhá po ukončení váhy anebo na konci soutěže.

Zápas

Zapisovatel po ukončení aktuálního zápasu vyhlašuje dvojici, která se střetne v dalším zápase a další dvojici, která se má připravit na následující zápas. Závodník, jehož jméno se přečte jako první z dvojice, nastoupí bez šerpy na tatami po levé straně stolu hlavního rozhodčího (zapisovatele). Závodník, jehož jméno se přečte jako druhé z dvojice si před zápasem přes svůj pásek zaváže modrou šerpu a nastoupí na stranu tatami, která je po pravé straně stolu hlavního rozhodčího (zapisovatele). Závodník se postaví na okraj a zůstane stát. Na pokyn rozhodčího uvnitř tatami vkročí dovnitř, cca. 1m za červenou plochu, tam se pokloní soupeřovi a udělá krok vpřed. Na pokyn HAJIME se začíná zápas. Zápas se přeruší na povel MATTE a opět se pokračuje na HAJIME. Každý zápas končí na povel SORE MADE v časovém limitu pro danou kategorii nebo před časovým limitem a to tehdy jeli provedená technika ohodnocena IPPONem, případně vzdáním se soupeře (vzdávající poklepe na soupeřovo tělo anebo na žíněnku,   popřípadě zvolá MAITA). Po ukončení zápasu si podají oba závodníci ruce a odcházejí pozadu z tatami. Když odchází z tatami opět se pokloní.  

Dvanáct zásad judisty na turnaji

 
  • Před odchodem z domova si zkontroluj, jestli máš průkaz judo a kartu pojištěnce.
  • Na místo srazu před soutěží přijdi přesně ve stanovenou hodinu.
  • Při vážení nastupuj na váhu vysvlečený a naboso
  • Po převlečení si všechny svoje věci zabal do svojí tašky a cennosti si uschovej u trenéra, anebo některého z rodičů.
  • Před začátkem zápasu i během zápasů nejez a moc nepij, příjem potravy a tekutin si rozděl na menší části, aby ti při zápase nebylo špatně.
  • Po vážení, před začátkem soutěže, se důkladně rozcvič, tak aby jsi se zapotil a pořádně protáhl.
  • Neopouštěj tělocvičnu bez vědomí trenéra.
  • V tělocvičně nenechávej odpadky.
  • V tělocvičně se pohybuj v přezůvkách, ne naboso, po zápase si obleč pod kimono suché tričko a na kimono šusťáky, aby si nevychladl a měl tělo stále v teple.
  • Po dobu turnaje se nevzdaluj od tatami, kde probíhají zápasy tvojí váhové kategorie a sleduj boje svých soupeřů.
  • Po vyhraném, ale i prohraném zápase se soupeřovi pokloň a podej mu ruku.

Volně přístupné Datum vytvoření23.11.2012 Počet zobrazení2889×